Kedves zugkátyúzás iránt érdeklődők, és már elhivatottak!

Mindannyian tapasztaltuk, és napi szinten bosszankodtunk már a Nagyszénászugi úthálózat tarthatatlan állapotán.

Tudjuk, hogy mibe kerül a kátyúzás? Ha az Önkormányzatot, vagy a Településgazdálkodást kérdezzük, azt mondják vagyonokba. Mert tudjuk: az alapanyag, a bér, a járulékok, forgalomtechnika, útlezárás, gépek stb.

Ha engem kérdeznek, azt mondom a töredékéből megoldható! Megoldható, ha összefogunk!

Tisztelt autós társak! Évtizedek óta ismert a "hideg aszfalt" fogalma. Mi is ez valójában? Egy olyan előkevert zsákos aszfalt, ami forró bitumen helyett hideg bitumen emulzióval van keverve. Ha a 25 kg-os zsákot kibontjuk és a kátyúba bedolgozzuk akkor kis idő múlva diszperziós folyamat útján az aszfalt megköt. Megköt hidegen, aszfaltos autó nélkül, minden komolyabb technikai háttér, úthenger, stb. igénybevétele nélkül. A gyártó javaslata szerint a kitisztított portalanított száraz kátyúba beleborított hideg aszfaltot elgereblyézés után akár az autónk gumijával megtaposva be lehet tömni, ami pár óra leforgását követően teljes értékű szilárd aszfalttá válik. (további infó: www.hidegaszfalt.hu ) De mibe is kerül ez a csodaszer? Egy 25 kg-os zsák (kb. akkora mint 1 zsák cement) Vecsési telephelyen átvéve 1.180,- Ft + Áfa azaz 1500 Ft / zsák! Egy "kerékegyengető" kátyú általában kisebb, mint egy zsák cement! Hölgyeim, Uraim! Egy kátyú megszűntetéséhez szükséges hideg aszfalt ára kevesebb mint 1500 Ft!!

Fogadjunk Örökbe egy-egy kátyút!

Mért is hívjuk magunkat zugkátyúzóknak? Először is, mert közvetlen lakó környezetünket tesszük élhetőbbé azzal, hogy Nagyszénászugot kátyúzzuk, másrészt nem fizetünk cégeknek, szervezeteknek, magunk vesszük kézbe ügyünket, laikusok, adózott jövedelmünkből megvásárolt zsákos hidegaszfaltunkat saját kezűleg betömedékeljük a számunkra leg szimpatikusabb kátyúba. Ezzel viszont kialakul egy kényes helyzet! Mi a lakosság, az út használói nem vagyunk jogosultak annak karbantartására ápolására. Erre csak az jogosult, aki az út kezelőjétől (Önkormányzat) erre engedélyt kap. Na itt kezdődik a macera: mert az Önkori csak cégekkel köthet szerződést, vagy egyéni lakosok kérhetnek burkolatjavításhoz engedélyt. A céges forma kizárva, mert akkor jön a bér, munkaügy, járulékok, adók, és minden amitől az 1500 Ft-nyi aszfalt 15000 Ft-ért kerülne a kátyúba. Viszont az Önkormányzat nem fog kátyúnként és kátyúzónként külön engedélyezési eljárást lefolytatni. Jogilag nincs megoldás, de mi a kockázata a zugkátyúzásnak? Ha valakit az Önkormányzat kátyúzáson kap, annak azonnal be kell fejeznie engedélynélküli tevékenységét, és 8 napon belül vissza kell állítania az eredeti kátyús állapotot! Persze csak akkor, ha az Önkormányzat meg tudja állapítani, melyik kátyút ki tömedékelte be. Legyünk őszinték, egy-két óra múlva már Mi magunk sem tudjuk megmondani ki melyiket töltötte be, innét kezdve nincs aki az eredeti állapotot vissza tudná állítani. Feltehetően ezt az Önkormányzat sem látja másként, azzal meg tisztában van, hogy "engedetlenségünk" közvetlen balesetveszélyt hárít el, ami végül is közérdek.

Kérünk mindenkit, aki ügyünket támogatni kívánná, hogy lehetőségéhez mértem zsákos hidegaszfalt vásárlással, vagy a zugkátyúzás munkáival támogassa törekvésünket.

Bízunk benne, hogy összefogásunk nem csak jobb utakat fog eredményezni, hanem Mi Nagyszénászugiak is kicsit közelebb kerülhetünk egymáshoz, nemcsak autójáról, hanem keresztnevéről is megismerhetjük egymást.

Kínai üzletemberek érdeklődtek egy üzleti vacsorán, hogy hány ember él Magyarországon. Először úgy értették Budapesten él 10.000.000, aztán mikor felfogták, hogy az egész országban, csak annyit mondtak, "akkor itt biztos mindenki név szerint ismeri a másikat..."

Én 1972 óta vagyok érintett Nagyszénászugban, láttam amikor még pipacstenger volt a parcellázások idején, láttam, amikor közadakozásból megépült az aszfalt út, és most látom, ahogy az, válik az enyészetté! Régen volt rá összefogás, hogy ez az út megépüljön, hiszem, hogy most is lesz rá összefogás, hogy kicsit rendbe szedhessük.

Ezúton is kérem, hogy aki e munkában lehetőségeihez képest részt kíván venni, a zugkatyuzo@zugkatyuzo.hu címre jelezze felém, adja meg elérhetőségét. Közlekedésépítő mérnökként, megpróbálom összefogni tevékenységünket az ideig, míg arra egy agilisabb személy nem vállalkozik.

Nagyszénászug, 2013. április 05.

Bízva az összefogás erejében:

Nelhübel Zoltán zugkátyúzó +36.30.9841704

 

.